Aspecte din Rugby-ul juvenil românesc

Zilele acestea am citit câteva dintre rapoartele de activitate, a unor Asociații Județene de Rugby (AJR) din țară. Am văzut că AJR Constanța, Cluj, București (AMRB) și Vaslui, au trimis realizările acestor organizații pe anul 2023.

Pe hârtie lucrurile arată bine și pot spune că într-adevăr se văd unele progrese, mai ales la cluburile sportive private.

Nu se amintește nimic de anumite Cluburi Sportive Școlare (C.S.S.) și Licee cu Profil Sportiv (L.P.S), cluburi care în momentul de față sunt în moarte clinică și care după părerea mea puteau reprezenta alături de cluburile private, motoarele dezvoltării sectorului juvenil din România. Structuri care sunt finanțate de către ministerul învățământului, ce au catedre de rugby și profesori specializați.

Mă întreb cum raportează acei profesori și antrenori, lipsa echipelor de rugby din cadrul unităților școlare? Fac referire la structuri care au catedră de rugby și locuri în clase pentru rugby-ști, dar nu există o echipă înscrisă într-un campionat.

În schimb mi-a atras atenția alt aspect. Anunțul AMRB, pe care îl voi posta în josul acestui articol. Acolo este anunțată o decizie, care a fost asumată de doar câteva cluburi bucureștene, unde prevede obligativitatea la nivel național a cluburilor care activează la mini rugby să aibă o categorie de U14, pentru competițiile AMRB.

Sunt câteva aspecte care nu par în regulă.

1 . Această inițiativă nu vine de la federație, ci de la o organizație locală.

2 . Dacă se dorește să dai continuitate unui proiect să se dezvolte mai departe la U14, ar trebui să lași o fereastră de oportunitate de cel puțin 5 ani, în care cluburile să aibă timp să pregătească trecerea copiilor de la mini rugby la o categorie mai mare de vârstă.

3 . Să lași cluburile de mini rugby să-și găsească un teren adecvat unde să se antreneze, deoarece în acest moment multe dintre aceste cluburi își desfășoară activitatea în alte locuri, care nu corespund dimensiunilor unui teren omologat de rugby.

4 . Se dorește ca prin această măsură, să se racoleze gratuit jucătorii altor cluburi care nu au infrastructura necesară continuării competiției?

5 . Ce se va întâmpla cu acele cluburi care nu au puterea de a continua la U14, în ce competiții vor juca, dacă nu vor mai fi acceptate în competițiile AMRB, mai ales că în Constanța, Ilfov, Brașov, Buzău nu există un campionat din lipsa numărului redus de echipe.

6 . Este o măsură cu dedicație și împotriva unor cluburi care sunt permanent hărțuite de către anumite persoane cu anumite conexiuni la AMRB? Sau care au relații de prietenie?

Iată comunicatul respectiv:

De asemenea, extrem de important în Adunarea Generală AMRB din 27 noiembrie, toate cluburile de copii din Bucuresti si-au dat acordul ca din editia de campionat 2024/2025, sa aiba inscrise in campionat, echipe la categoria Copii “U”14. Aceste echipe urmand sa evolueze fie RugbY XV, fie Rugby XII pentru incepatori. Avand acordul cluburilor si mentiunea ca cei care nu se vor inscrie la categoria Copii “U”14, nu vor fi programati la nici o categorie de varsta. Astfel, cluburile care s-au angajat sunt urmatoarele: ACS SOIMII, CS DINAMO, CS STEAUA, ACS FLAMINGO, RC GRIVITA, ACS RUGBY ACADEMY, ACS ARENA ACADEMY-METROREX, ACS RUGBY ACADEMY-PCE ILFOV, CS OLIMPIA. Aceasta hotarare a cluburilor din AMRB va fi extinsa la toate cluburlie ce doresc sa participe in Campionatul AMRB. Se va aplica astfel si pentru cluburile care nu fac parte din AMRB: ACSO VIITORUL PANTELIMON, CSS ILFOV, ACS AURORA BAICOI, RC BRASOV, CS BRENNDORF, CS MEDGIDIA, ACS TOMITANII CONSTANTA, ACS DRAGONII CONSTANTA, SCM GLORIA BUZAU.

Victor-Bogdan Zaman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *