O pledoarie pentru rugby

Marius Rotar, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, CSU Rugby Alba Iulia„Răsfoiesc trecutul glorios al jocului de rugby și mă cuprinde un sentiment de rușine, apărându-l”Grigore Neculcea, campion al României la scrimă (1943)

TREI CONSTATĂRI PRELIMINARE

  1. Se joacă rugby în țara noastră de mai mult de un secol, răstimp în care nu o dată, nu de două ori, ci de nenumărate ori acest sport și-a demonstrat în România seriozitatea, pasiunea și devotamentul celor care îl practică și îl susțin. În plus, la nivel de rezultate, rugbyul nostru a obținut, de-a lungul vremii, o serie de succese remarcabile, cuantificate prin victorii și bucurii aduse multora.

Nu o dată, nu de două ori, ci de nenumărate ori. Inclusiv, participarea echipei naționale la ultima ediție a Campionatului Mondial este, orice s-ar zice, o reușită, chiar dacă au fost înfrângeri destul de severe, fie și prin simplul motiv că am fost prezenți acolo, la balul celor mai mari forțe rugbistice de pe planetă sau din univers. Comparația cu alte sporturi nu este superfluă, luând în calcul reprezentarea sub rugby a altor sporturi la marile competiții aferente lor.

De aceea, mi se pare absolut ridicol ca după mai bine de un secol de rugby în România, acest sport să mai fie nevoit să își justifice prezența în peisajul sportiv al țării sau în fața oricăruia pune o simplă întrebare. Vedeți fotbalul justificându-se? Aceasta este o realitate, când la noi pare că oricine poate deveni expert, peste noapte sau cu 5 minute de Google, în toate subiectele posibile. Și, evident, și în rugby.

Cei care se pricep la rugby dau lecții nepricepuților; cei nepricepuți, pricepuților; pricepuții își dau lecții reciproc și astfel nu asistăm, în majoritatea cazurilor, decât la carnaval de discuții golite de seva soluțiilor.

William Webb Ellis

William Webb Ellis (24 noiembrie 1806 – 24 ianuarie 1872) a fost un cleric anglican englez care, prin tradiție, a fost creditat drept inventatorul rugby-ului în timp ce era elev la Școala din Rugby. Se pare că Webb Ellis a luat mingea și a alergat cu ea în timpul unui meci de fotbal din școală în 1823, creând astfel stilul de joc „rugby”.

Acest gest a fost considerat un act de rebeliune împotriva regulilor existente și a dus la evoluția și dezvoltarea ulterioară a jocului de rugby.

Este important de menționat că există discuții și controverse cu privire la autenticitatea acestei legende. Unii istorici susțin că povestea poate să nu fie în întregime adevărată sau că a fost exagerată de-a lungul timpului. Cu toate acestea, aceasta rămâne o legendă importantă în istoria sportului și în originile rugby-ului.

Despre Rugby Istorie

Legende ale rugby-ului românesc și internațional

Rugby-ul, cu rădăcini adânc în istorie, s-a conturat de-a lungul timpului într-un teren al legendelor și al poveștilor epice. Fiecare minge aruncată în joc a fost martora unor momente de glorie și sacrificiu, înfăptuindu-se astfel legende care au traversat generații. Printre aceste figuri iconice se află legendarul Jonah Lomu, un gigant cu ochi sprinteni care a defilat pe teren cu o putere și viteză inegalabile. În aceeași categorie se încadrează și Jonny Wilkinson, maestrul conversiilor precise și al drop-goal-urilor decisive. Iar apoi avem figura emblematică a lui Richie McCaw, căpitanul Noua Zeelandă care a condus echipa sa către două titluri [...]

Continuare