Rugby-ul românesc s-a născut din pasiunea studenților aflați la studii în Franța, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Din locurile unde au învățat, s-au întors cu mingea buclucașă în geamantane, continuând joaca spre plăcerea lor și deliciul bucureștenilor.
Ce s-a întâmplat semnificativ de atunci încoace în rugby-ul din Romania? Nu este ușor să sintetizezi o istorie de peste 100 de ani, dar cartea dlui Constantin Zamfir o face, fără să fie însă doar o înșiruire de date, scoruri, locații, nume de jucători, antrenori, arbitri, statistici etc. Autorul îmbogățește cronologia evenimentelor cu picanterii spumoase culese din folclorul rugbistic.
„Încercare enciclopedica a rugby-ului romanesc” are în titlu un joc de cuvinte inspirat, pentru ca încercarea în rugby este o reușită, reprezentând momentul în care balonul este culcat în terenul de țintă advers. Adevărata enciclopedie a sportului cu balonul oval, aceasta carte se înscrie cu brio în seria de lucrări dedicate de autor istoriografiei rugby-ului romanesc.
Documentată în profunzime, echilibrată și incitantă în același timp, cartea este mai mult decât o lucrare de referință, este un act de cultură. Iar parcurgerea ei reprezintă o obligație morala pentru toți cei care trăiesc cu atâta ardoare disputele dintre hașuri.