Efortul fizic

Alexandru Toporan, Profesor CFM/ Kinetoterapeut

Organismul uman este perfect adaptat mișcării. Starea organismului care depășește condițiile bazale (de repaus) prin mișcare, presupune efectuarea unui efort realizat în principal pe baza contracției musculaturii striate. Efortul fizic dus pana la limitele homeostaziei (stare de echilibru dinamic al funcțiilor și proceselor biochimice ale organismului, care se traduce printr-o constanta continua a unor parametri fiziologici: temperatura corporală, presiune arterială, frecvența cardiacă, …) este efortul omului obișnuit, care nu practică în mod organizat sau accidental sportul.

Efortul fizic, care prin nivelul ridicat de solicitare al organismului, urmărește dezvoltarea la limitele superioare a capacității fizice, fiziologice, psihice ale omului în vederea realizării unor performanțe superioare intangibile pentru omul obișnuit, constituie efortul fizic sportiv.

Efortul fizic impus de practicarea unei ramuri de sport are o rata specifică (specificitatea efortului fizic) fiind determinată de caracteristicile tehnicii și tacticii, de prevederile regulamentare, de materialele de concurs și de condițiile de mediu în care are loc concursul. Chiar daca în structura corpului omenesc se regăsesc aceleași organe și sisteme, indiferent de sportul practicat, modificările produse în timp sunt evidente, cel puțin sub aspect morfologic. Diferențele dintre un rugbist ăi un înotător sau dintre un halterofil și un maratonist sunt evidente!

Patologia indusa de efortul fizic din antrenamente se datorează în general conflictului dintre procesele de solicitare și posibilitățile de răspuns ale organismului. Aceasta patologie se manifesta imediat (forme acute) sau în timp (forme cronice) prin acumulări cauzate de lipsa refacerii după efort sau după eforturi prea intense pentru gradul de antrenament existent al sportivului.

Efortul este definit ca un proces de învingere conștientă a solicitărilor fizice și psihice din cadrul pregătirii sportive în vederea îmbunătățirii capacității de performanță.

Până data viitoare, descoperiți puterea mișcării și faceți sport, bucurându-vă de beneficiile amintite mai sus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *